Blog

L’art medieval en joc. IV Simposi internacional del Grup Emac

20150506art-medieval-en-joc-cartellEls propers dies 6, 7, 8 i 9 de maig del 2015, tindrà lloc el IV Simposi internacional del Grup Emac L’art medieval en joc.

Aquest es desenvoluparà durant les primeres tres jornades a la Facultat de Geografia i Història, amb un ampli ventall de ponents internacionals que des de perspectives molts diverses posaran l’art medieval en joc. Per tancar el simposi, la darrera jornada, dissabte 9 de maig, es visitarà el barri gòtic de Barcelona (matí) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (tarda). 

Consulteu el programa [PDF].

Més informació al web del simposi.

L’art medieval ha estat de moda en el passat. La nostra època també s’hi ha capbussat sovint. Es viu en un món postmedieval des de fa centúries, tant com es pot viure un món postclàssic. Sovint, ens hem dedicat a negar i criticar l’Edat Mitjana, a posar-la com exemple d’Edat fosca i indesitjable, però al mateix temps hem sabut deslliurar-nos de certs prejudicis i apassionar-nos per les seves realitats. L’Edat Mitjana també té el seu carisma, és indubtable. Ens podem deixar seduir pels ambients, les indumentàries i el perfil alterat d’aquells temps llunyans, que ens ha narrat el cinema o que encara albirem a través de la pintura o la miniatura de l’època, esplèndids i acolorits. La llunyania i aquella dimensió intangible de la història, facilita les reconversions, adaptacions, arranjaments generals, mentides saboroses, mentre l’art ens fa arribar a ports ben concrets. Per aquesta via assolim tot un imaginari desclòs en propostes medievals, medievalitzants, neomedievals, medievalistes, que valoren i s’inspiren en aquells temps i que, sense esgotar l’Edat Mitjana, ens hi portaran més enllà.

Les mirades a l’art medieval són el tema que ens proposem abordar en el IV Simposi internacional del Grup Emac, L’ART MEDIEVAL EN JOC. Tot té el seu començament dins del mateix període a valorar, perquè, no ho oblidem, hi ha molts arts medievals i moltes mentalitats medievals. No deixem fora l’Edat Mitjana que mira a l’Edat Mitjana. El gòtic que fa seu el romànic, o altres estils, és un bon exemple, quan els representa, reinterpreta o integra. Sempre es bo desfer alguns tòpics sobre l’art medieval, però, l’objectiu no és tant aquest com la possibilitat d’estudiar com cada període històric ha afrontat l’art de l’Edat Mitjana. Per tant, ens mou explorar el sentit que se li ha atorgat i els clixés que s’han creat. Les qüestions d’historiografia acompanyen aquestes recerques, associades també a la repercussió de l’art medieval en la creativitat de les èpoques moderna i contemporània. Posem, doncs, l’art medieval en joc, posem-lo en el nostre punt de mira, i busquem fer diana a través de les diferents èpoques i plantejaments que l’han qüestionat o estimat, sigui en veu dels artistes, dels promotors, dels estudiosos o del seu públic. Trèiem conclusions sobre la seva fortuna i no oblidem que la matèria artística és quelcom flexible, adaptable, capaç d’impressionar i d’impressionar-se. En definitiva, us oferim ART MEDIEVAL EN JOC i us convidem a jugar-hi des de diferents perspectives.