DESPLAÇAMENTS VOLUNTARIS (I UN ESPAI COMÚ)

Exposició d’artistes acabats de graduar en belles arts (2021/2022)

Martí Aguilar

Narcís Farriols

Carla Gibert

Juliana Hoyos 

 

De l’1 de març al 21 d’abril de 2023

Inauguració: 1 de març a les 19 h

Fundació Felícia Fuster

C/ Camps i Fabrés, 3-11, baixos, 08006 – Barcelona

 

L’exposició «Desplaçaments voluntaris (i un espai comú)», que es presenta a la Fundació Felícia Fuster, està formada per obres de Martí Aguilar, Narcís Farriols, Carla Gibert i Juliana Hoyos, graduats recentment en belles arts (2021/2022).

Aquest títol funciona com una declaració d’intencions, i s’hi entreveu una complexitat generada per les múltiples interpretacions que s’hi detecten i que també trobarem en l’exposició. Així mateix, si ens preguntem sobre què són aquests desplaçaments esmentats en el títol, inevitablement ens remeten, d’una banda, a les obres exposades que, a partir d’uns objectes, d’uns materials o d’unes imatges, en certa manera trastoquen la percepció de la realitat. D’altra banda, també ens assenyalen una posició volguda i constantment reubicada en relació amb els corresponents processos creatius i, per tant, ens remarquen l’emplaçament canviant dels mateixos artistes davant el món.

Si ens aturem breument a pensar en la idea d’espai comú, ineludiblement aquest ens dirigeix al mateix espai expositiu de la Fundació, que s’aprofita, en aquesta ocasió, com a entorn per a relacionar unes obres i uns gestos realitzats des de la intimitat. Així i tot, aquest espai comú també ens condueix a l’àmbit acadèmic i, especialment, al camí compartit en la recerca duta a terme en el treball de final de grau, des del qual han estat nodrides i condensades totes aquestes propostes.

Concretament, el treball de Martí Aguilar se centra a resignificar la quotidianitat a través de petites accions en el nostre entorn, des d’un punt de vista particular i genuí. Per la seva banda, Narcís Farriols interfereix l’espai expositiu a partir de la instal·lació d’una estructura suspesa, confeccionada a través d’uns segments articulats produïts amb materials precaris. Pel que fa a Carla Gibert, tergiversa la utilitat i la funció d’un aliment universal, el pa, per a reutilitzar-lo i carregar-lo d’altres significats. Finalment, Juliana Hoyos reflexiona sobre la representació, amb imatges ficcionades fetes amb tècniques fotogràfiques i amb una peça sonora, per tal de generar uns desplaçaments mentals a través de les experiències sensorials viscudes dins l’espai expositiu.

La col·laboració continuada entre la Fundació Felícia Fuster i el GIDC «Art, professió i docència», de la Universitat de Barcelona, esdevé una experiència d’aprenentatge valuosa per als qui tenen com a fita desenvolupar un treball artístic, perquè ofereix la possibilitat de viure tot el procés de disseny, muntatge, exhibició i difusió d’una exposició. El projecte també promou la professionalització i dona visibilitat a un treball que sovint queda inèdit dins els tallers de la facultat. A més, l’exposició és un marc excel·lent per a compartir l’experiència i mostrar els dubtes i encerts del procés creatiu entre iguals, a través de les visites dinamitzades pels mateixos artistes a estudiants de diferents cursos del Grau de Belles Arts.

_______________________

Organitza i coordina: GIDC «Art, professió i docència».

Equip docent: Jordi Morell, Òscar Padilla, Marta Negre, Joaquim Cantalozella

Amb el suport de: Fundació Felícia Fuster, Departament d’Arts Visuals i Disseny (UB), Programa de Recerca, Millora i Innovació en la Docència i l’Aprenentatge (RIMDA) (UB).