• Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Youtube
  • RSS
Idioma
Referències per a estudiants i investigadors forasters

Allotjar-se i viure a Barcelona

Com a residències d’estudiants, en la que també allotjem a investigadors i profesors convidats a les activitats del programa destaquem dus: Residencia Penyafort i Barcelona Resident. Ambdúes amb unes bones instal·lacions i preus accesibles.

Si preferiu establir-vos en albergs o pensions, 360 hostel Arts&Culture, és un alberg cultural en el centre de Barcelona. Aquest projecte va néixer d’una de les alumnes del Programa en gestió cultural de la UB, la Silvia Artigas, i és una molt bona opció per allotjar-te els primers dies, mentre busques un lloc més a llarg termini.

D’altra banda, el Barcelona Centre Universitari (BCU) us ofereix la informació necessària per viure i estudiar a Barcelona: com arribar-hi, cost de la vida, clima, com desplaçar-se per la ciutat o serveis a la comunitat universitària…

Sinó alguns dels buscadors més coneguts són:
www.hostelworld.com
www.hostelbookers.com
www.gomio.com
etc…

Assegurança mèdica

  • Els estudiants que fan una estada temporal a la UB han de tenir una assegurança mèdica que els cobreixi durant la totalitat de l’estada.
  • Els estudiants de països de l’Espai Econòmic Europeu (països de la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein i Noruega) que tingueu dret a la Seguretat Social al vostre país d’origen heu de tramitar la targeta sanitària europea, que expedeixen les autoritats de la sanitat pública del vostre país i dóna dret a tenir a Espanya les prestacions d’assistència sanitària.
  • Els estudiants procedents de països que no pertanyen a l’Espai Econòmic Europeu us heu d’informar de si existeix un acord mèdic entre la Seguretat Social del vostre país i l’espanyola (és el cas d’alguns països de l’Amèrica Llatina). Si aquest acord existeix, us heu d’adreçar a les autoritats de la sanitat pública del vostre país per tramitar el document corresponent i, així, tenir dret a les prestacions d’assistència sanitària a Espanya.
  • Els estudiants que no us trobeu en cap dels supòsits anteriors heu de contractar una assegurança mèdica privada que us cobreixi durant tota la vostra estada a la Universitat de Barcelona. Recordeu-vos de demanar a la vostra asseguradora un document acreditatiu – si és possible en espanyol, català, anglès o francès – en què consti la cobertura esmentada.
  • Quan formalitzeu la vostra arribada a la UB haureu de presentar una còpia de l’assegurança mèdica.

Tràmits de regularització de la teva estada

Estudiants o investigadors
Per poder romandre legalment a Espanya necessites sol·licitar la targeta d’estada per estudis (NIE)*. Aquest document t’autoritza per romandre a Espanya tot el temps que durin els teus estudis i, a més, et dóna la possibilitat de viatjar dins la Unió Europea i als països que tenen signats amb Espanya o la UE la lliure circulació de persones.
*Tothom que vulgui fer estudis a Espanya i que no sigui d’un país de la Unió Europea

Important!
Si els estudis que has de fer a Barcelona són d’una durada igual o inferior als sis mesos, és possible que el consolat o l’ambaixada d’Espanya tramiti un visat d’estudis amb l’especificació “ESTUDIS TOTAL, 180 DIES”. Aquest tipus de visat fa impossible la tramitació posterior a Espanya d’una targeta de permís d’estada per estudis i només dóna dret a una estada total de sis mesos. Un cop passats els cent vuitanta dies, l’estudiant ha de tornar al seu país i no pot allargar el permís. Tampoc és possible tramitar cap tipus de permís d’estada per estudis si l’estudiant estranger entra al nostre país amb un visat de turista.

Un cop arribis a Espanya, has de passar per la comissaria de policia durant els trenta primers dies de la teva entrada al país per tramitar la targeta d’estada per estudis.

Què passa amb els ciutadans andorrans?
Segons el Conveni entre Espanya, França i Andorra relatiu a l’entrada, la circulació, la residència i l’establiment dels seus respectius nacionals, fet ad referendum a Brussel·les el 4 de desembre de 2002 (BOE núm. 153, de 27 de juny de 2003): els ciutadans andorrans que vinguin a estudiar a Espanya han de tramitar el permís d’estada per estudis i se’ls aplicaran les normes establertes en el règim general d’estrangeria.
El permís tindrà validesa per un any i serà renovable (per un any més) sempre que els estudis continuïn.

Molt important!
La nova llei d’estrangeria (Llei orgànica 2/2009, d’11 de desembre) disposa que les taxes s’abonaran quan es demani l’autorització de pròrroga, modificació, renovació o el visat corresponent a la teva situació legal a Espanya. Això significa que hauràs de pagar la taxa abans de presentar la sol·licitud de renovació del NIE d’estudis i aportar el justificant de pagament juntament amb la resta de la documentació que t’indiquem. No serà possible resoldre favorablement la sol·licitud fins que no consti el pagament de les taxes corresponents.
Per fer el pagament has de seguir els passos següents:

  • Has de connectar-te al web del Ministeri de Presidència.
  • Has de marcar la casella 1.b de l’apartat Permanencia y residencia de extranjeros – Prórroga de autorización de estancia por estudios. Automàticament sortirà indicat l’import que has de pagar (16,32 €).
  • Un cop emplenats tots els camps, has de prémer el botó Obtener documento. Es generarà un document en format PDF que hauràs d’imprimir i pagar a qualsevol entitat bancària.
  • Has de lliurar l’imprès de la taxa a la nostra oficina en el moment de sol·licitar la renovació del teu NIE d’estudis.
  1. Els contractes s’ajustaran a la modalitat de temps parcial (és a dir un màxim de 30,8 h setmanals) i l’horari laboral no pot coincidir amb l’horari lectiu.
  2. Si el contracte ha de ser a jornada complerta, la seva durada no podrà superar els tres mesos ni tampoc coincidir amb períodes lectius.
  3. La vigència de l’autorització de treball coincidirà amb la durada del contracte i no podrà ser superior a l’autorització d’estada per estudis.

Obrir número de compte
Per obrir un compte bancari cal que et dirigeixis a qualsevol entitat bancària amb el Número d’Identificació d’Estranger (NIE). La majoria d’entitats no et posaran cap problema. En algun cas et poden demanar el document del padró.