Programa de Gestió Cultural

Universitat de Barcelona

Referències per a estudiants i investigadors forasters

Allotjar-se i viure a Barcelona

Com a residencia d’estudiants de nova creació destaquem Barcelona Resident , ubicat al cor de Barcelona al barri del Born i ben comunicat. S’inaugura el setembre de 2013, i ofereix als estudiants i investigadors de la UB un preu mínim mensual, la matrícula gratuïta i descomptes en serveis extres.

Barcelona Resident 

Adreça: c. Tantarantana, 15-17
08003 Barcelona

Tel. +34 93 268 78 79
info@barcelonaresident.cat

Si preferiu establir-vos en albergs o pensions, 360 hostel Arts&Culture, és un alberg cultural en el centre de Barcelona. Aquest projecte va néixer d’una de les alumnes del programa en gestió cultural de la UB, una molt bona opció per allotjar-te els primers dies, mentre busques un lloc més a llarg termini.

Alguns dels buscadors més coneguts són:

www.hostelworld.com
www.hostelbookers.com
www.gomio.com

D’altra banda, el Barcelona Centre Universitari (BCU) us ofereix la informació necessària per viure i estudiar a Barcelona: com arribar-hi, cost de la vida, clima, com desplaçar-se per la ciutat o serveis a la comunitat universitària.
Barcelona Centre Universitari (BCU)
Adreça: C/.Torrent de l’Olla, 219 – 08012 Barcelona
Telèfon: (34) 93 238 90 49 – Fax: (34) 93 228 92 59
Web: www.bcu.cesca.es – E-mail: info@bcu.cesca.es
Horari: Dl i Dm -> 10:00 – 13:30 i 15:30 – 17:30 // Dt, Dj i Dv-> 10:00 – 13:30

Altres webs on buscar habitatge són:
www.habitatgejove.com/
www.aparteasy.com/
www.loquo.es

 

Assegurança mèdica
Els estudiants que fan una estada temporal a la UB han de tenir una assegurança mèdica que els cobreixi durant la totalitat de l’estada.
*Els estudiants de països de l’Espai Econòmic Europeu (països de la Unió Europea, Islàndia, Liechtenstein i Noruega) que tingueu dret a la Seguretat Social al vostre país d’origen heu de tramitar la targeta sanitària europea, que expedeixen les autoritats de la sanitat pública del vostre país i dóna dret a tenir a Espanya les prestacions d’assistència sanitària.
*Els estudiants procedents de països que no pertanyen a l’Espai Econòmic Europeu us heu d’informar de si existeix un acord mèdic entre la Seguretat Social del vostre país i l’espanyola (és el cas d’alguns països de l’Amèrica Llatina). Si aquest acord existeix, us heu d’adreçar a les autoritats de la sanitat pública del vostre país per tramitar el document corresponent i, així, tenir dret a les prestacions d’assistència sanitària a Espanya.
*Els estudiants que no us trobeu en cap dels supòsits anteriors heu de contractar una assegurança mèdica privada que us cobreixi durant tota la vostra estada a la Universitat de Barcelona. Recordeu-vos de demanar a la vostra asseguradora un document acreditatiu – si és possible en espanyol, català, anglès o francès – en el què hi consti la cobertura esmentada.
*Quan formalitzeu la vostra arribada a la UB haureu de presentar una còpia de l’assegurança mèdica.

 

Tràmits de regularització de la teva estada
Estudiants o investigadors
Per poder romandre legalment a Espanya necessites sol·licitar la targeta d’estada per estudis (NIE). Aquest document t’autoritza per romandre a Espanya tot el temps que durin els teus estudis i, a més, et dóna la possibilitat de viatjar dins la Unió Europea i als països que tenen signats amb Espanya o la UE la lliure circulació de persones.

Qui ha de sol·licitar la targeta?
Tothom que vulgui fer estudis a Espanya i que no sigui d’un país de la Unió Europea (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre) ni de Liechtenstein, Islàndia, Noruega o Suïssa, i amb una estada prevista igual o superior a sis mesos.

Què he de fer per aconseguir-la?
Abans d’arribar a Espanya, has d’aconseguir el visat d’estada per estudis al consolat d’Espanya del teu país d’origen o residència legal. Hauràs d’aportar la documentació que acrediti que has estat acceptat en algun programa d’estudis. Pots consultar el consolat corresponent al web del Ministeri d’Afers Exteriors espanyol.

És molt important que el visat sigui d’estudis (tipus D). Qualsevol altre tipus de visat no dóna dret a tramitar la targeta d’estudiant.

Important!
Si els estudis que has de fer a Barcelona són d’una durada igual o inferior als sis mesos, és possible que el consolat o l’ambaixada d’Espanya tramiti un visat d’estudis amb l’observació estudis total 180 dies. Aquest tipus de visat fa impossible la tramitació posterior a Espanya d’una targeta de permís d’estada per estudis i només dóna dret a una estada total de sis mesos. Un cop passats els cent vuitanta dies, l’estudiant ha de tornar al seu país i no pot allargar el permís. Tampoc és possible tramitar cap tipus de permís d’estada per estudis si l’estudiant estranger entra al nostre país amb un visat de turista.

Un cop arribis a Espanya, has de passar per la comissaria de policia durant els trenta primers dies de la teva entrada al país per tramitar la targeta d’estada per estudis.

I si sóc d’un estat membre de la Unió Europea?
Si ets d’un estat de la Unió Europea (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Dinamarca, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Holanda, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Polònia, Portugal, Regne Unit, República Txeca, Romania, Suècia i Xipre) o de Liechtenstein, Islàndia, Noruega i Suïssa, tens dret a la lliure circulació i residència a Espanya.
De totes maneres, tots els ciutadans comunitaris que hagin de residir a Espanya per un període superior a tres mesos, tenen l’obligació de sol·licitar la inscripció en el Registre Central d’Estrangers. Aquesta inscripció implica l’expedició d’un certificat de registre.
Per a la tramitació has de presentar-te personalment sense cita prèvia a les unitats administratives de la província de Barcelona que es relacionen en el llistat següent:

  • Barcelona: c/ Balmes, 192
  • Badalona: av. dels Vents, 9-13
  • Castelldefels: pl. del 8 de març, s/n
  • Cerdanyola del Vallès: c/ Verge de les Feixes, 4
  • Cornellà de Llobregat: av. de Sant Ildefons, s/n
  • Granollers: c/ Isabel de Villena, 30
  • Hospitalet de Llobregat: c/ Migdia, s/n
  • Igualada: c/ Prat de la Riba, 13
  • Manresa: c/ Soler i March, 5
  • Mataró: av. de la Gatassa, 15
  • Montcada i Reixac: c/ Major, 38
  • Prat de Llobregat: c/ Centre, 4
  • Ripollet: c/ Tamarit, 78
  • Sabadell: c/ Batllevell, 115
  • Sant Adrià de Besos: av. de Joan XXIII, 2
  • Sant Cugat del Vallès: c/ Vallès, 1-3
  • Sant Feliu de Llobregat: c/ Carreretes, 9-11
  • Santa Coloma de Gramanet: c/ Irlanda, 67
  • Terrassa: c/ Baldrich, 1
  • Vic: c/ Bisbe Morgades, 4
  • Viladecans: c/ Jaume Abril, 2
  • Vilanova i la Geltrú: c/ Col·legi, 28 bxos.
  • Rubí: c/ Terrassa, 16-18
  • Sant Boi de Llobregat: c/ Parc Marianao, s/n

Què passa amb els ciutadans andorrans?
Segons el Conveni entre Espanya, França i Andorra relatiu a l’entrada, la circulació, la residència i l’establiment dels seus respectius nacionals, fet ad referendum a Brussel·les el 4 de desembre de 2002 (BOE núm. 153, de 27 de juny de 2003): els ciutadans andorrans que vinguin a estudiar a Espanya han de tramitar el permís d’estada per estudis i se’ls aplicaran les normes establertes en el règim general d’estrangeria.
El permís tindrà validesa per un any i serà renovable (per un any més) sempre que els estudis continuïn.

Quina vigència té la targeta?
La targeta té una vigència d’un any i és renovable sempre que continuïs els estudis.

Què he de fer per renovar la targeta?
T’has de presentar a la nostra oficina abans de la data de caducitat de la targeta. La renovació es pot fer amb una antelació màxima de seixanta dies abans de la data de caducitat.

Molt important!
La nova llei d’estrangeria (Llei orgànica 2/2009, d’11 de desembre) disposa que les taxes s’abonaran quan es demani l’autorització de pròrroga, modificació, renovació o el visat corresponent a la teva situació legal a Espanya. Això significa que hauràs de pagar la taxa abans de presentar la sol·licitud de renovació del NIE d’estudis i aportar el justificant de pagament juntament amb la resta de la documentació que t’indiquem. No serà possible resoldre favorablement la sol·licitud fins que no consti el pagament de les taxes corresponents.
Per fer el pagament has seguir els passos següents:

  • Has de connectar-te al web del Ministeri de Presidència.
  • Has de marcar la casella 1.b de l’apartat Permanencia y residencia de extranjeros – Prórroga de autorización de estancia por estudios. Automàticament sortirà indicat l’import que que has de pagar (16,32 €).
  • Una cop emplenats tots els camps, has de prémer el botó Obtener documento. Es generarà un document en format PDF que hauràs d’imprimir i pagar a qualsevol entitat bancària.
  • Has de lliurar l’imprès de la taxa a la nostra oficina en el moment de sol·licitar la renovació del teu NIE d’estudis.

I si he de viatjar i no tinc vigent la targeta?
Si necessites sortir del país i la seva targeta no és vigent o bé està en procés de renovació, has de tramitar l’autorització de retorn que et permetrà la sortida i el retorn posterior en un període no superior a noranta dies. Aquest tràmit s’ha de fer directament a la Subdelegació del Govern amb cita prèvia (c/ Múrcia, 42).

Es pot treballar amb el permís d’estada per estudis?
Si durant la teva estada has de fer pràctiques que formen part del pla d’estudis i es produeixen dins el marc de convenis de col·laboració entre una empresa i la UB no serà necessari que tramitis una autorització de treball.
En canvi, si vols compaginar estudis i feina, sí que es necessita una autorització de treball tenint en compte tres coses:

  1. Els contractes s’ajustaran a la modalitat de temps parcial (és a dir un màxim de 30,8 h setmanals) i l’horari laboral no pot coincidir amb l’horari lectiu.
  2. Si el contracte ha de ser a jornada complerta, la seva durada no podrà superar els tres mesos ni tampoc coincidir amb períodes lectius.
  3. La vigència de l’autorització de treball coincidirà amb la durada del contracte i no podrà ser superior a l’autorització d’estada per estudis.

Com es gestiona la modificació del permís d’estada per estudis a residència i treball per compte d’altri?
La Generalitat de Catalunya té atorgada la competència executiva en matèria d’autoritzacions inicials de treball per a les persones estrangeres extracomunitàries, la relació laboral de les quals s’acompleixi en l’àmbit territorial de Catalunya. La resta d’autoritzacions relacionades amb persones estrangeres residents a Catalunya continua sent competència de l’Estat. Aquesta competència transferida afecta les autoritzacions inicials de treball per compte d’altri i compte propi, les modificacions de les autoritzacions inicials de treball, i el contingent de persones treballadores estrangeres.

Obrir número de compte
Per obrir un compte bancari cal que et dirigeixis a qualsevol entitat bancària amb el Número d’Identificació d’Estranger (NIE). La majoria d’entitats no et posaran cap problema. En algun cas et poden demanar el document del padró.

 

 

© 2017 Programa de Gestió Cultural / Contacte / Avís legal
Web: David Oliveras | Carles Salas