Gracmon

MENU
Gracmon - Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis

Publicació del llibre Arts i naturalesa. Biologia i simbolisme a la Barcelona del 1900

El passat 4 maig es va presentar a la Casa del Llibre de Barcelona el llibre Arts i naturalesa. Biologia i simbolisme a la Barcelona del 1900, coordinat per Pere Capellà i Antoni Galmés, i inscrit en la col·lecció Singularitats del Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis de la Universitat de Barcelona (GRACMON).

L’acte, al que van assistir els alguns dels autors, va ser conduït per Gonçal Mayos, professor de filosofia de la Universitat de Barcelona, i de Teresa-M. Sala, investigadora principal del projecte.

 

A l’època del Modernisme la natura es va refermar com a font inexhaurible d’inspiració artística. Influïts pel culte a la natura, els creadors van configurar un imaginari poètic, simbòlic i oníric, mentre els científics, que vivien la repercussió del darwinisme, encetaven el debat entre creacionistes i evolucionistes. D’altra banda, els planejaments antimaterialistes i idealistes, que, en alguns casos, havien coincidit amb els postulats de les teories de l’evolució, van conformar el marc de sensibilitats del moviment simbolista, en què els paisatges de l’ànima s’estenien des de l’aproximació a l’inconscient fins al viatge a illes inexplorades. Aquesta Obra, que aprofundeix en la interrelació entre les arts i la naturalesa, integra tots aquests fenòmens des d’una òptica plural i orgànica.

El text de la presentació de Gonçal Mayos, la podeu trobar al seu blog als articles Art ressacralitzador o ciència dessacralitzadoraSimbolitzant o dissenyant la natura?