Gracmon

MENU
Gracmon - Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis

Call for papers. Congrés Internacional: Esculpint l’escultor

Congrés Internacional: Esculpint l’escultor

30/04/2016 Data límit per a l’enviament de resums

Captura de pantalla 2016-02-09 a las 10.18.24

La professió de l’escultor és una de les més complexes de l’àmbit de la pràctica artística. Ho és tant per l’especificitat tècnica de l’activitat que desenvolupa, com per la naturalesa de la seva obra. L’escultura en matèria definitiva requereix un procés creatiu llarg i progressiu, que sovint és físicament exigent, i que comporta l’assumpció d’alguns riscos vinculats amb l’execució. A més, la seva obra és fonamentalment tridimensional, i ha de ser concebuda per ocupar l’espai i dialogar amb els éssers humans. Malgrat que la presència de l’escultura pública ha minvat en els darrers temps, al llarg de la història del món occidental el seu pes ha estat crucial, com a vehicle cultural i ideològic.

Cec_Howard_-_Torse_de_boxeur_1930El Congrés ESCULPIENDO AL ESCULTOR aborda els processos a través dels quals s’ha gestat professionalment l’escultor des de l’inici fins el final de la seva carrera. També analitza els processos pels que tant l’escultor com les seves obres han assolit un major o menor reconeixement, tant entre els seus contemporanis como en la posteritat. Aquestes valoracions poden presentar interessants contrastos, ja en la seva dimensió geogràfica, cronològica o, fins i tot, en un mateix moment i lloc. L’esdeveniment s’ocupa també de valorar els recursos utilitzats per a adquirir prestigi, fent émfasi especial en els viatges realitzats, els fets que els van motivar i les seves conseqüències; a més dels seus projectes internacionals, derivant en processos de transferència i hibridacions. Finalmente, el congrés s’interessa pel treball d’aquells escultors que en la seva maduresa van patir l’exili i els processos de l’art al servei de l’estat. El Congrés fixa la seva atenció en la comprensió dels mecanismes a través dels quals es construeix la figura de l’escultor i la seva reputació, i en el desenvolupament de la seva trajectòria, prioritzant l’estudi dels artífexs d’origen català en el marc de l’estat espanyol, i circunscrivint-se als segles XIX i XX.

El Congréso ESCULPIENDO AL ESCULTOR suposa l’acte final del projecte d’investigació Mapa de los oficios de la escultura, 1775-1936. Profesión, mercado e instituciones: de Barcelona a Iberoamérica, finançat pel Ministerio de Economía y Competitividad (HAR2013-43715-P), del grup d’investigació GRACMON del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona. En sintonia amb l’enfocament metodològic del projecte, centrat en els oficis relacionats amb la pràctica escultòrica en un sentit ampli, el congrés acull també comunicacions relatives a tot tipus de professionals de l’entorn de l’escultura.

Per a més informació consulteu:

Call for papers en català

Call for papers en castellano

Call for papers in English

Archives_of_American_Art_-_Sculpture_workshop_in_New_York_sponsored_by_the_Federal_Art_Project_-_5305