Stefano Portelli (Roma, 1976), investigador independent adscrit a l’Institut Català d’Antropologia, membre fundador del Grup de Treball de Perifèries Urbanes, administrador de la pàgina web http://periferiesurbanes.org, i membre del col•lectiu multidisciplinar d’antropòlegs, arquitectes i urbanistes Repensar Bonpastor. S’ha llicenciat en Antropologia Cultural l’any 2001 a l’Universitat de Roma “La Sapienza” amb una tesi sobre les contradiccions de la cooperació internacional al desenvolupament a partir d’un treball de camp a la perifèria de Managua (Nicaragua), valorada amb la màxima nota summa cum laude. A Barcelona va ocupar-se de l’impacte social de les transformacions urbanes i de la interacció entre memòria col•lectiva i lluites pel territori, promovent projectes subvencionats per l’ICA i pel Memorial Democràtic de Catalunya. Mentrestant treballava com a educador social amb infants i menors no acompanyats, interessant-se en les ideologies del control i en l’autonomia dels nens en l’espai públic.
A partir de 2004 va començar un treball de camp al barri de cases barates de Bon Pastor, en curs de demolició. En col•laboració amb una associació de veïns local, i amb un equip coordinat pel professor Manuel Delgado, la recerca va focalitzar-se sobre les formes passades i presents d’oposició a la planificació i l’impacte de la reconfiguració de l’espai sobre les quotidianitats i percepcions dels habitants, amb especial interès en les dinàmiques d’inmigració i exclusió, a les tècniques de resolució dels conflictes, i a l’autonomia dels infants. A 2009 aquest treball va ser subvencionat per l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, i la monografia resultant, La ciutat horitzontal: lluita social i memòria col•lectiva a les cases barates de Barcelona, va publicar-se el 2015 en català i castellà.
L’any 2007-2008 va freqüentar la formació “Ethnopsychiatrie des nouveaux désordres psychosociaux” al Centre Georges Dévereux de l’Universitat de Paris VIII, centrant-se des de llavors en les etnotècniques de gestió dels conflictes i de les problemàtiques psíquiques, en particular les pràctiques d’adhorcisme vinculades a cofradíes sufíes: va residir a Larache (Marroc) durant 2009-2010, i actualment està investigant l’adaptació d’aquestes tècniques al context de la diàspora a Europa, i analitzant les aplicacions de l’antropologia de l’espai en la intervenció social i terapèutica.

Email: stefanoportelli1976@gmail.com