Marta Alonso Cabré; Alberto López Bargados; Ariadna Solé Arraràs

Publicat a:Diàspores i rituals. El cicle festiu dels musulmans de catalunya

Moreras, J. (Coord.); Alonso Cabré, M; Ghali, K.; López Bargados, A. i Solé, A.

Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura , Barcelona , 2017 , 978-84-393-9566-9

Les comunitats musulmanes presents a Catalunya desenvolupen ritus col·lectius en un context minoritari i de diàspora. Hem resseguit el cicle anual festiu musulmà, especialment en el cas dels col·lectius procedents del Marroc, Pakistan i Senegal, fixant-nos en les quatre principals celebracions (el dejuni durant el mes del ramadà, la festa del sacrifici, la commemoració del martiri d’Alí i la festa del naixement del profeta Muhàmmad), com a estratègia per poder observar com uns col·lectius heterogenis en molts sentits interactuen en contextos socials determinats mitjançant la pràctica ritual. Aquesta pràctica, viscuda des de la pertinença comunitària, s’incorpora dins d’una societat progressivament diversa.

Aquesta monografia és el resultat d’un treball d’investigació dut a terme entre els anys 2007 i 2010 en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya (IPEC) que duu a terme el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i també ha comptat amb el suport de la Fundació CIDOB. [Text de la contraportada]