Què és una llicència upgrade de Microsoft Windows? Què és una llicència completa?

Per PAS, PDI i Grup UB

Resum

Repassem què vol dir llicència upgrade de MS Windows en contraposició a les llicències completes. Repàs del concepte llicència OEM o preinstal·lada.

Contingut

Microsoft distribueix els seus sistemes operatius Windows mitjançant dos tipus de llicència: la llicència upgrade i la llicència completa.

La llicència upgrade és una llicència d'actualització. Si es vol usar aquesta llicència per instal·lar MS Windows en un equip, aquest equip ha de disposar prèviament d'una llicència completa. Si un equip no disposa prèviament d'una llicència completa associada NO està permés instal·lar el MS Windows associat a la llicència d'actualització. Això és un prerequisit legal, no és un prerequisit tècnic. A més, també obliga a que la instal·lació es faci en el mateix equip associat a la llicència completa original.

La UB, mitjançant un programa de volum Campus Educacional contractat amb Microsoft, està autoritzada a distribuir en els equips del seu campus la llicència upgrade de MS Windows Enterprise. Per tant, als PC's on s'instal·li el MS Windows amb llicència UB han de disposar prèviament d'una llicència completa associada.

La llicència completa és la que per sí ja qualifica al MS Windows per instal·lar-se en un equip sense cap requeriment legal previ. Sens dubte la millor opció, i amb diferència la més econòmica, serà contractar la llicència de MS Windows que vingui preinstal·lada amb l'equip en el moment de comprar-lo. A aquest tipus de llicències completes normalment ens hi referim com llicències OEM (Original Equipment Manufacturer).

Donat que el nostre contracte Campus  és de tipus academic podem legalment considerar com a llicència completa les tipus OEM corresponents a una versió usuari de  MS Windows. Per exemple les assocaides a MS Windows Home Edition o similars.

Si, per error o desconeixement, no adquirim la llicència completa quan comprem l'equip, haurem d'obtenir-la a posteriori. Probablement comprar-la en uns magatzems al detall impliqui un cost molt més elevat que algunes opcions vàlides en botigues on-line a Internet.

És important remarcar que tots aquests aspectes són legals, i no tècnics. Així ens podem trobar que tècnicament podem instal·lar el MS Windows Enterprise distribuit per la UB en un equip que està totalment formatejat, i que NO cal que disposi d'una instal·lació de MS Windows prèvia.

Etiquetes: Llicència Completa, Llicència Upgrade, OEM, Windows