Windows 10 als equips particulars

Per PAS/PDI i estudiants

Resum

Es mostren els canals disponibles que actualment, juliol 2019, tenen els usuaris per accedir a llicències de Windows 10 pels equips particulars no propietat de la UB.

Es recorda que la UB només disposa de llicències del sistema operatiu Windows de tipus upgrade .

Contingut

Les llicències de Windows 10 Enterprise i Educació associades al contracte Campus MS de la UB  apliquen exclusivament als equips propietat de la UB i no es poden instal·lar en els equips particulars.

Podeu consultar com accedir a una llicència de Windows 10 per equips propietat de la UB a les pàgines de l’Àrea TIC. Us recordem que aquestes llicències són llicències d’actualització o upgrade.

Per poder instal·lar Windows 10 als equips particulars, s’haurà d’actualitzar a Windows 10 des de una versió anterior de Windows amb llicència completa (full genuine) o adquirir una llicència de Windows 10 completa (full genuine).

La manera òptima i més econòmica de disposar de llicències completes de MS Windows serà sempre incloent la llicència de MS Windows en el moment de comprar l'equip.  Són normalment conegudes com les llicències OEM o System Builder i ens les hauria d'oferir el venedor de l'equip, sigui un integrador de hardware (botiga especialitzada on comprem l'equip) o els propis fabricants d'equipaments (Dell, HP, Toshiba...). En el cas d'adquirir un equip nou integrant-ne diferents components, assegureu-vos que l'integrador de l'equip us ha inclòs la llicència de MS Windows.

Si es disposa d’una llicència anterior de Windows completa...

Si en el vostre equip particular ja disposeu d’una llicència anterior de Windows completa, i voleu actualitzar-vos a Windows 10 Educació, en el contracte Campus MS de la UB es contemplen alguns beneficis que permeten al personal acadèmic i als estudiants l'accés a una llicència de Windows 10 Education upgrade en els seus equips particulars.

Actualment  els següents programes de beneficis amb els que podem aconseguir llicències upgrade de Windows 10 Education  gratuites o a baix cost són:

Si un equip no disposa prèviament d'una llicència completa associada NO se li podrà instal·lar el Windows 10 provinent d’aquests beneficis.

En el cas que NO es disposi d'una llicència completa associada a l'equip particular...

Als usuaris que estiguin en aquesta situació els hi cal un procés de regularització, que passa per adquirir aquesta llicència completa de Windows 10. El canal disponible actualment i autoritzat per Microsoft és la compra d'una llicència de Windows 10 mitjançant un Full Packaged Product (Retail).

Aquests paquets són els que trobem als establiments comercials de tecnologia. La llicència es sol incloure en un empaquetat que conté els medias d'instal·lació del producte (DVD, USB...), un número de sèrie per activar el Windows, el COA -certificat d'autenticitat- i manuals impressos. És la forma més costosa econòmicament d'obtenir la llicència. Actualment els preus dels paquets són d'aproximadament 140€ la versió amb Windows 10 Home Edition i de 250 € la versió amb Windows 10 Professional Edition. Ambdues possibilitats permeten posteriorment actualitzar a Windows 10 Education.

També apareixen, cada cop més, portals de venda online, alguns de caràcter generalista, per exemple: Amazon..., i d'altres, més específics en tecnologia, que venen llicències online anunciades com completes de sistema operatiu amb un preu molt més econòmic que l'opció Full Packaged Product.

Hi ha, però, molta controvèrsia en la idoneïtat i, fins i tot, legalitat d'usar aquestes llicències com a llicències completes atès l'origen incert d'algunes d'elles i en que Microsoft no els accepta com a canal reconegut de venda de les seves llicències completes (full genuine).

L'ÀreaTIC no pot posicionar-se en la idoneïtat d'aquests canals per l'obtenció d'aquestes llicències i les conseqüències que se'n puguin derivar pels equips particulars dels usuaris (legals, disonibilitat i seguretat). En qualsevol cas, sembla prudent evitar les ofertes excessivament econòmiques (algunes, fins i tot, per sota dels 10-20€).