23 d’abril…els carrers plens de roses, dracs, llibres i gent… Aquesta és la imatge que a tots ens ve a la ment quan pensem en la diada de Sant Jordi. Una festa que parla de cultura, amor i tradicions. Però també és un dia solidari, on moltes entitats socials i ambientals surten al carrer per donar-se a conèixer i recaptar voluntaris i recursos per als seus projectes.

És un dia on es venen milions de roses arreu del territori. Però us heu plantejat mai com s’han pogut aconseguir tantes roses per a un dia tan concret?

Imatge rosa
Llicència CC0 Public Domain.

La majoria d’aquestes roses no es produeixen al Maresme, que és el principal viver de Catalunya, sinó que han viatjat grans distàncies ja que provenen d’explotacions intensives de països com ara Colòmbia, Equador, Kènia o Holanda, on s’han utilitzat grans quantitats de pesticides i plaguicides per a què tinguin la mida i aspecte idoni per Sant Jordi.

Però a part d’aquest impacte negatiu sobre el medi ambient, diverses organitzacions també reivindiquen les condicions laborals d’alguns d’aquests treballadors.

A continuació us donem alguns consells per aconseguir que aquest Sant Jordi sigui més sostenible.

Com podem aconseguir un Sant Jordi sostenible i solidari?

  • Quan vagis a comprar la rosa, escull aquelles que siguin de producció local, ecològiques i/o de comerç just.
  • Roses fetes amb materials reciclats, de tela, de paper, dibuixos personals… són només algunes idees originals per Sant Jordi.
  • Moltes entitats solidàries recapten diners per als seus projectes amb la venda de manualitats en forma de rosa. Un exemple n’és la campanya solidària “Roses contra l’oblit” en què hi participa la UB.
  • Els punts d’intercanvi de llibres t’ofereixen la possibilitat d’intercanviar els llibres que ja t’has llegit per d’altres. Dona un cop d’ull a la taula d’intercanvi de llibres que trobaràs a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació o a la Facultat d’Economia i Empresa.
  • Participa en el “Recicla Cultura” comprant per un preu simbòlic els llibres de les parades situades a les biblioteques del CRAI durant aquest Sant Jordi.
  • Regala llibres sobre natura, biodiversitat, educació ambiental, estalvi energètic, …

 

Més informació…

OSSMA