L’estiu ja ha arribat i protegir-nos de la radiació solar és molt important per la salut de la nostra pell. Un barret, ulleres de sol, i crema solar no poden faltar!

En aquest ecoconsell ens centrarem en les cremes solars i l’efecte que tenen tant en la nostra pell com en el mar. N’existeixen de diferents tipus: unes amb filtres solars químics, unes altres amb físics o amb una barreja dels dos, però totes igual d’eficients.

Els filtres químics o orgànics absorbeixen les radiacions solars i, gràcies a reaccions fotoquímiques, les modifiquen per a minimitzar l’efecte perjudicial sobre la nostra pell.

Els filtres físics o minerals, en canvi, tenen substàncies que reflecteixen la llum solar i actuen com a pantalla protectora. Són els idonis per a persones amb pell sensible i nadons.

Banc d’imatges de l’OSSMA

Una de les propietats més ben valorades és que siguin resistents a l’aigua. Malgrat això, una part s’allibera al mar quan ens banyem. La quantitat de crema solar que queda a l’aigua augmenta en les zones amb més afluència de turistes, on milers de persones es banyen i en deixen les restes.

D’aquest fet sorgeix un problema, ja que alguns dels components químics que porten les cremes solars tenen efectes nocius pels ecosistemes marins, especialment pels coralls i tots els organismes aquàtics que en depenen.

Alguns components químics inclosos en les cremes solars que s’ha demostrat que són perjudicials pel medi ambient són l’oxibenzona, l’octinoxat, l’octocrilè, l’àcid aminobenzoic, l’enzacamè, l’octisalat, l’homosalat i l’avobenzona.

Alguns llocs turístics, com Hawaii i la Riviera Maya, estan en procés de prohibir la venda de qualsevol crema solar que contingui oxibenzona o octinoxat en la seva composició per lluitar contra aquesta contaminació química.

Una alternativa per afavorir la conservació del medi marí sense deixar de protegir-nos contra el sol són les cremes solars biodegradables. Contenen filtres físics, en la majoria de casos òxid de titani o òxid de zinc, no tenen en la seva composició cap dels productes químics citats anteriorment i només inclouen productes biodegradables.

Quina crema solar he d’escollir?

  • Quan vagis a comprar una crema solar, mira quina és la seva composició i evita aquelles que contenen com a components químics l’oxibenzona o l’octinoxat.
  • Els fotoprotectors físics o minerals són més aconsellables perquè els seus components, òxid de titani o òxid de zinc, són més innocus.
  • Evita cremes solars que continguin parabens i nanopartícules.
  • Sempre que sigui possible utilitza cremes solars biodegradables que no perjudiquen el medi marí. Aquestes cremes, a part d’utilitzar filtres físics, només contenen productes que es dissolen totalment a l’aigua.
  • Fixa’t que algunes cremes solars ja especifiquen en l’etiquetatge que són biodegradables o Reef Friendly (respectuós amb els coralls).
  • I recorda seguir sempre les recomanacions del producte i dels dermatòlegs.

Més informació…

OSSMA