El color verd ens aporta tranquil·litat i benestar. Cada vegada més, esperem el cap de setmana per poder sortir de la ciutat grisa i envoltar-nos d’aire més pur i el color verd de la vegetació de la muntanya.

Però aquest espai de refugi podríem tenir-lo ben a prop de casa si intentéssim que la ciutat fos un lloc amb més espai per a les plantes.

Amb més espais verds les persones tenim més zones de trobada fora de les quatre parets dels edificis o establiments d’oci, llocs on podem fer esport o simplement parlar amb els amics envoltats de vegetació. El contacte amb la natura millora la nostra salut física i mental, i també la qualitat olfactiva i visual gràcies a la varietat de colors i olors de les flors.

Flors a l'oficina. Banc d'imatges de l'OSSMA
Flors a l’oficina. Banc d’imatges de l’OSSMA

Però no només això! A través del procés de fotosíntesi podem aconseguir unes ciutats amb un aire més net. El planeta també es veuria beneficiat, ja que la vegetació ajuda a combatre el canvi climàtic fixant el CO2.

A més, la vegetació a les ciutats serveix de barrera per reduir l’impacte sonor dels vehicles aconseguint un millor confort acústic. També millora la regulació tèrmica i d’humitat, aconseguint que les zones urbanes tinguin un confort tèrmic més agradable. Tot això beneficia la salut de les persones, i aconsegueix augmentar la qualitat i esperança de vida.

Plafó sobre arbres de ciutat
Plafó “Arbres de ciutat” situat al Jardí Ferran Soldevila de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Els humans no som els únics que ens beneficiem de tenir una ciutat més verda… també augmenta la biodiversitat que hi trobem, com ara ocells i insectes. La creació de suficients espais verds connectats entre ells, ja sigui a l’espai públic com als balcons i terrasses de casa nostra, facilita el desplaçament i supervivència de la fauna que viu a les ciutats alhora que gaudim observant-la.

Què puc fer per contribuir a una ciutat més verda?

  • Decorar els espais interiors il·luminats amb llum natural amb plantes, sigui a casa o al lloc de treball.
  • Crear un petit hort al balcó o terrassa segons les teves necessitats i temps de dedicació. Pots escollir entre plantes aromàtiques, hortalisses, arbres fruiters o plantes ornamentals.
  • Escollir plantes autòctones i adaptades al clima de la teva ciutat.
  • Practicar jardineria ecològica i sostenible, evitant l’ús de productes químics.
  • Implicar a amics i familiars en la creació del vostre jardí i/o hort urbà. Una activitat compartida enforteix els vincles personals.

Més informació…

OSSMA