L’estèvia i el senyor Esteve

L’estèvia, de nom científic Stevia rebaudiana, és una planta originària de l’Amèrica del Sud que s’ha popularitzat recentment pel seu poder edulcorant. Però la planta ja era coneguda pels botànics europeus des de molt abans. Un dels primers a estudiar-la va ser Pere Jaume Esteve, metge, botànic i humanista valencià del segle XVI, que solia signar les seves obres amb el nom llatinitzat Petrus Jacobus Stevus.

Al segle XVIII un altre botànic valencià, Antoni Josep Cavanilles i Palop,  va ser el primer a descriure’n científicament el gènere, que batejà amb el nom Stevia, dedicat a Pere Jaume Esteve i basat en el cognom llatinitzat Stevus.

Aquest és un exemple de la història que alguns noms científics amaguen sense que sospitem que, en alguns casos, la història és a tocar de casa, encara que es refereixi a una planta exòtica. I és que la ciència sempre ha estat molt globalitzada!

Comments are closed.