Aprenentatges i reflexions de el projecte Activa’t des del punt de vista de la recerca en primera persona.

Presentació a la ENMESH: Gestió de la complexitat de el sistema de salut mental, 13a Conferència de la Xarxa Europea per a l’Avaluació del Servei de Salut Mental.

El projecte Activa’t ha significat una implementació a gran escala de polítiques públiques destinades a introduir el model de recuperació en un territori altament però escassament poblat, tan complex com Catalunya. El procés d’implementació d’aquest projecte i altres iniciatives germanes, com la campanya d’Obertament contra l’estigma, ha anat de la mà amb un renaixement i enfortiment de el moviment de salut mental en primera persona. La federació Veus, una unió d’organitzacions nascudes d’aquesta nova onada, ha participat en el projecte tractant d’afirmar la veu de les persones que experimenten problemes de salut mental en la seva pròpia pell. El nostre objectiu és influir en totes les fases de les avaluacions de projectes de salut mental, des de disseny per a l’anàlisi, que avui, malauradament, continua sent avaluat des d’un punt de vista de dalt a baix, molt més interessat en preservar la validesa interna que a comprometre amb la validesa externa o ecològica de les intervencions que podrien permetre saber el que la gent realment vol. En aquesta presentació discutirem els problemes, contradiccions, lluites, victòries i derrotes de la visió de les persones amb problemes de salut mental dins de el projecte Activa’t.