Entrevista General

Reggaeton per Joves Tendres: Entrevista a Figa Flawas

El grup vallenc Figa Flawas, format per Pep Velasco a la veu i Xavier Cartanyà com a DJ i productor, va guanyar el passat 10 de novembre la final del Sona9. Un concurs organitzat per la revista Enderrock, amb la col·laboració de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb l’objectiu de promocionar la música emergent dins del territori català.

Figa Flawas van publicar el seu primer single 100graus l’any 2020, des d’aleshores han publicat l’àlbum Joves Tendres i han col·laborat amb artistes referents del panorama musical català, com els mataronins The Tyets o Julieta. Actualment, acumulen més de vint-i-vuit mil oients mensuals a Spotify, i el seu gran single La Tabarra supera les dues-centes mil reproduccions a la plataforma. Aquest divendres 25 de novembre han publicat el seu darrer single M’equivocava.

Com neix FigaFlawas?

Quan vam començar a quedar als estius per fer música. En aquells moments fèiem coses bastant dolentes i en castellà que mai s’han publicat. Pròpiament, quan publiquem 100graus és quan Figa Flawas neix com a projecte. El nom va sorgir quan preparàvem el videoclip amb la nostra amiga directora de cine, la Julia Coldwell. Ens va dir que no teníem una imatge típica associada al reggaeton de “tipo duro”, sinó més aviat figaflors. D’aquí Figa Flawas.

Figa Flawas / Autor: Eduard Jordana

Teniu una proposta molt diferent de tot el que hi ha dins el panorama mainstream català. Quines són les vostres influències? (nacionals o internacionals)

Les nostres influències van des del reggaeton llatí; Bad Bunny, Jhay Cortez, Karol G o Rauw Alejandro, al mainstream nord-americà; Harry Styles Justin Bieber, Dua Lipa. També hip-hop de Kendrick Lamar o Tyler the Creator. L’indie rock com el de Mac DeMarco o Blood Orange. I del món de la rumba molt influenciats per Estopa, Los Delinquentes, Kiko Veneno i El Madrileño de C. Tangana.

Dins quin gènere musical creieu que s’emmarca Figa Flawas?

Música pop. Pop urbà li volen dir. Dintre d’aquest fem de tot des de reggaeton, rumba, house, rnb, bossa nova, disco, etc.

Com treballeu fins a aconseguir la cançó final?

No hi ha un mètode concret. Pot començar a partir d’una roda d’acords amb la guitarra i una tornada del pep, a partir d’una base instrumental i una taral·la del Xavier, podem començar els dos junts de zero. Si no comencem junts sempre acabem fent molta part del procés, sobretot de composició junts.

El vostre primer single 100 graus va tenir una bona rebuda, però La Tabarra és el vostre primer hit. Com vau viure l’èxit de La Tabarra? Ho esperàveu?

Doncs bé orgànicament, tampoc va ser un èxit tan heavy!! Ha pujat més aquest estiu que quan va sortir la Tabarra. Sí que buscàvem fer més un “hitet” amb La Tabarra així que contents.

Amb Xuculatina heu col·laborat amb The Tyets i la Julieta, com ha estat l’experiència que un dels referents del reggaeton en català col·laborin en una cançó vostra?

Doncs molt divertit, no ens havíem conegut encara en directe, però sí que havíem xerrat per Instagram. Els hi vam dir nosaltres després de veure que la penjaven bastant a l’Instagram i es van sumar d’una. Alhora estàvem parlant amb la Julieta i també li vam dir que s’hi sumés i la cosa va anar genial.

Amb quin artista us agradaria col·laborar en un futur?

Amb tota mena d’artistes, som una mica camaleònics perquè ens agraden tants estils.

Pep Velasco i Xavier Cartanyà / Autor: Eduard Jordana

Com valoreu el vostre pas pel Sona9?

Molt bé ens vam presentar a últim moment i sense massa pretensions només per visibilitzar-nos una mica i mira hem acabat guanyant. Ens emportem el premi que segur aprofitaren i conèixer una mica més la indústria musical catalana que sempre és bo.

Com veieu el futur de Figa Flawas? I l’EP que gravareu amb MusicLan, teniu alguna idea de com voleu que sigui?

Nosaltres continuarem treballant en el projecte com sempre o més. L’Ep hem de veure que fem perquè no teníem previst treure un EP de 4 cançons com diu el premi ni ho farem. Anirà sortint música nova durant el 2023.

No canteu en català per reivindicar sinó perquè és la vostra llengua… Creieu que és important produir música, i sobretot urbana, en català?

Evidentment, som conscients que tot té un matís polític, o bé una lectura social des de la situació política del lloc on et trobis. Per nosaltres és rellevant protegir i potenciar l’ús del català, per tant, és un punt a favor de fer-ho en aquesta llengua, a més, és part del nostre projecte, és a dir, entra dins del que és Figa Flawas, que és un grup de música en català.

Teniu dates de concert previstes?

El 2023 ve carregadet de coses, però encara no es poden anunciar. Seguiu-nos a Instagram i per allà us n’informarem!

imatge destacada: Figa Flawas / Autor: Eduard Jordana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *