Categories
Congressos

VII Congrés d’Història Moderna de Catalunya

Catalunya, entre la guerra i la pau: 1713, 1813. Any 2013.

El tema d’aquesta edició resulta de la coincidència, en les conjuntures de 1713 i de 1813, de dues situacions bèl·liques –la Guerra de Successió i la Guerra d’Independència o del Francès– de les quals van nèixer, al temps de les paus respectives, Utrecht i Valençay, uns canvis polítics i institucionals de gran trascendència: la Nova Planta a Catalunya i a la Corona d’Aragó i la Constitució de Cádiz i la fi de l’Antic Règim a Espanya.

El Congrés va estudiar els diversos aspectes d’ambdues etapes: la ubicació de Catalunya en el si d’unes situacions bèl·liques internacionals de gran complexitat, el decurs de les guerres i de l’acció diplomàtica, el seu impacte econòmic i social en el món local i en el conjunt del Principat, la gènesi i establiment de l’un i de l’altre nou règim políticoinstitucional, el desenvolupament científic i cultural, les transformacions experimentades per la societat catalana en una llarga època de creixement econòmic i el pes d’ambdues etapes en la conformació d’unes sensibilitats col.lectives futures.

El Congrés es va articular entorn de cinc àrees temàtiques, cadascuna de les quals fou introduïda per una ponència: “Guerra i societat”, “Les paus i els equilibris diplomàtics”, “Les postguerres”, “Desenvolupament cultural i científic”, “Publicística, imatges, memòria”.

Ponències.

Comunicacions.

VII Congrés d'Història Moderna de Catalunya.
Catalunya, entre la Guerra i la Pau: 1713 – 1813.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *