Qui no s’ha trobat alguna vegada intentant obrir els múltiples embalatges d’un producte, un dins l’altre com una nina russa, i quan finalment ho has aconseguit t’has trobat amb un volum considerable de residus que no saps ben bé què fer-ne? Al final tots aquests embolcalls són un residu que es pot reciclar però… realment en calien tants?

Exemple embolcalls paquet brioixeria
Exemple de la quantitat d’embolcalls d’un únic paquet de brioixeria.

L’embalatge es dissenya gairebé sempre seguint uns criteris comercials per atraure visualment al client. Això comporta que tinguin un excés d’embolcalls que podrien ser prescindibles.

Molts productes que estan envasats en petites quantitats també els podem trobar en format familiar, minimitzant així la quantitat de residus generada. Tot i que alguns productes alimentaris estan envasats en unitats individuals per allargar el temps de conservació, si tenim previst menjar-los en un període de temps curt aquest embalatge és totalment innecessari.

Tenint en compte que ha estat necessari consumir energia i recursos per fabricar els embolcalls, que la seva vida útil és molt reduïda, i que esdevenen un residu que s’ha de gestionar, el nostre criteri a l’hora de comprar un producte o d’usar embolcalls reutilitzables pot marcar una gran diferència.

Com podem reduir el nombre d’embalatges utilitzats?

  • Quan vagis a comprar, escull aquells productes que tinguin el mínim nombre d’embalatges necessaris.
  • Evita, si és possible, comprar productes envasats de forma individual.
  • És preferible escollir productes amb un volum superior, en comptes de diversos productes de menor volum. D’aquesta forma, reduiràs la quantitat d’embolcalls i envasos a llençar.
  • Compra a granel utilitzant els teus propis recipients reutilitzables. Actualment existeixen molts comerços que ofereixen aquesta opció, ja sigui per aliments, productes de neteja, etc. També al mercat podem portar el nostre propi recipient i demanar que ens hi posin la carn o el peix.
  • Si has de guardar menjar al frigorífic pots utilitzar carmanyoles o recipients de vidre amb tapa. També pots utilitzar tapes flexibles o extensibles, i així t’estalviaràs l’ús de paper d’alumini o film.
  • Una altra forma de reduir la quantitat de paper d’alumini utilitzat per als esmorzars és l’ús de carmanyoles o embolcalls específics per als entrepans. Tens moltes opcions diferents segons les teves necessitats i preferències.
  • També podem trobar diverses opcions reutilitzables per evitar l’ús d’embalatges d’un sol ús, com ara recipients per a cuinar magdalenes, per fer glaçons de gel, etc.

Més informació…

OSSMA