Runes i ruïnes

La runa (o el seu plural, runes) pot fer referència als enderrocs (sac de runa, convertir un edifici en runes, rescatar algú d’entre les runes, un poble en runes), als rebutjos d’una pedrera o mina, al material pedregós d’una tartera, o bé a la brossa arrossegada per la revinguda d’un riu, d’un torrent, per la mar.

La ruïna, en canvi, és el fet de caure una construcció (aquesta casa amenaça ruïna) i, per extensió, altres coses que no són edificis (la ruïna d’un imperi), especialment si comporta pèrdua econòmica (anar un negoci a la ruïna). També es diu que és una ruïna la cosa que ha caigut (el castell és avui una ruïna) i, si es tracta de les restes de més d’un edifici, parlarem de les ruïnes (les ruïnes de Troia, de Cartago, de Palmira).

Resumint:

Runes

Ruïnes

 

Comments are closed.