Actualitat

Salut mental i noves tecnologies a la primera edició del “Ciència I… Acció”

El projecte “Ciència i… Acció!” ens presenta dos nous projectes realitzats per les companyes i companys del Màster en Comunicació Especialitzada de la Facultat. La visualització dels
mateixos se celebrarà el proper dilluns 19 de juny a la Filmoteca de Catalunya, seguida d’una taula rodona per abordar aquest tema cabdal per la joventut.

El Màster de Comunicació Especialitzada del Departament de Filologia Hispànica, Teoria de
la Literatura i Comunicació de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona resulta una de les principals opcions pels i les estudiants de comunicació i del món periodístic per continuar formant-se en aquesta apassionant branca del coneixement. I, en la seva missió de continuar ensenyant als professionals del demà i replicar a les aules les experiències i tasques del futur món laboral, aquest any el Màster inaugura el seu projecte “Ciència i… Acció!”, on es projectaran dos curtmetratges-documentals duts a terme per l’alumnat del Màster. L’espai triat per la fita serà, ni més ni menys que la Filmoteca de Catalunya, icònic recinte vinculat al món del cinema al cor del Raval on l’any passat ja es va celebrar la Mostra Audiovisual del Grau en Comunicació i Indústries Culturals de la UB on es va deixar veure la peça “Intersexualitat” provinent del mateix Màster on es parlava d’aquesta condició i es posava en dubte l’obsessió pel sexe dels nadons de la mà de figures expertes en la matèria.

Xarxes socials, TCA i relacions tòxiques, protagonistes d’enguany

Dintre de l’àmbit de la salut, enguany, els curtmetratges se centraran en la importància de la salut mental en l’actualitat, abordant la problemàtica de l’impacte que pot produir l’actual entorn digital i la pressió i excés de connexió que suposen les xarxes socials sobre la construcció de la identitat personal de cadascú. Partint d’aquesta base, les i els assistents a l’acte podran gaudir i aprendre amb les obres Un dia més enllà dels trastorns de conducta alimentària (TCA) en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, i Cadenes virtuals: relacions tòxiques i xarxes socials de la mà de la Fundació Congrés Català de Salut Mental i els Serveis Digitals de la Generalitat de Catalunya, amb la presència de la Doctora Liliana Arroyo com a experta en seguretat a les xarxes.

Liliana Arroyo, experta en seguretat a les xarxes, parlant de relacions tòxiques en un dels curtmetratges. / Cadenes virtuals: relacions tòxiques i xarxes socials

D’aquesta forma, la projecció de tots dos treballs té una fonamental intenció divulgativa i de conscienciació social i, alhora, posa la cirereta a tot un curs acadèmic d’intensa feina i grans esforços per part de l’alumnat del Màster. Durant el darrer any, qui signen tots dos treballs han dut a terme una rigorosa feina d’investigació tal com s’espera de qualsevol professional del periodisme, a la qual cal sumar les etapes d’exercici tècnic cinematogràfic de preproducció, producció i postproducció necessàries per arribar a projectar les seves obres audiovisuals. La feina en equip ha estat del tot necessària per coordinar-se tot l’any, i els coneixements tècnics adquirits al llarg de la seva formació es donen la mà amb els dots creatius i habilitats narratives dels implicats amb un únic objectiu: crear productes atractius i entretinguts on el coneixement específic i les declaracions de totes les autoritats expertes en els seus camps siguin entenedores per un públic massiu no expert, per tal que puguin entendre més sobre aquest fenomen tan important i comptar amb les eines i coneixement per fer front a una problemàtica innegable però no per això irremeiable.

La Sara Fernández, autora de l’obra El Viatge de Paula, comparteix les seves vivències amb el TCA / Un dia més enllà dels TCA

Taula rodona amb personalitats expertes en la matèria

Per completar l’experiència de totes dues projeccions, la fita vindrà acompanyada d’una taula rodona amb veus destacades dels camps tractats, que buscaran el debat i la conversa a partir de les obres visionades amb l’objectiu d’ampliar la informació i la presa de consciència entorn la salut mental i les noves tecnologies. Les persones protagonistes en aquest punt seran: la ja citada Dra. Liliana Arroyo, Directora General de Societat Digital de la Generalitat de Catalunya; el Dr. Jordi Mas, Director General de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; la Dra. Anna Tarragó, coordinadora del Màster de Comunicació Especialitzada de la Universitat de Barcelona; i la Dra. Marta Consuegra, responsable del projecte de “Ciència i… Acció!”. L’aposta pel projecte és clara, i el mateix pot presumir ja d’haver-se fet amb l’ajuda Joan Oró per al foment de la cultura científica a Catalunya, en el marc de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

On, quan i com?

El visionament dels dos curtmetratges i la posterior taula rodona se celebraran a la Filmoteca de Catalunya, a la Plaça de Salvador Seguí número 1, a cinc minuts de la parada de Metro de Liceu de la Línia 3. La projecció arrencarà a les 10:30 del matí i la durada prevista per l’acte és d’unes dues hores i mitja. A més, entre l’alumnat assistent a l’esdeveniment, se sortejarà una bicicleta urbana Brompton M6L Black Edition TIJA+6 C LINE 2022. L’assistència és gratuïta, però, per motius d’espai, caldrà fer inscripció prèvia a través d’aquest enllaç. Si vols gaudir dels il·lusionants projectes d’aquesta generació i aprendre més sobre un tema tan important i actual com el que presenten, no ho dubtis i reserva la teva butaca. Us hi esperem!

La Filmoteca de Catalunya, espai immillorable per l’esdeveniment / Carlos Cubells

Imatge destacada: Un projecte il·lusionant, la primera edició del “Ciència i… Acció!” / Universitat de Barcelona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *