Curs “Memòria, història i arqueologia”

Del 7 de febrer al 18 d’abril els dimarts de 18 a 20.30h comptarem amb diversos professionals i acadèmics que treballen en els camps que travessen la memòria, la arqueologia i la història del passat contemporani

El curs ha estat organitzat i dirigit per la Dra. Queralt Solé i Laia Gallego Vila, en el marc de l’equip del Passat més Recent, del projecte NECROPOL: Más allá del subtierro. Del giro forense a la necropolítica en las exhumaciones de fosas comunes de la Guerra Civil (Proyecto I+D+i PID2019-104418RB-I00) i del Grup de Recerca Consolidat Centre d’Estudis Internacionals (2021 SGR 01079, UB) de la Secció d’Història Contemporània (Departament d’Història i Arqueologia, Universitat de Barcelona).

Aquesta activitat està oberta a tota persona interessada en el curs, i compta amb el reconeixement d’1 crèdit per a estudiants de la Universitat de Barcelona prèvia inscripció i acreditació de l’assistència d’un mínim del 80% del curs: veure enllaç.

El curs se celebrarà de forma presencial a l’aula 308 de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona (Carrer Montalegre, 6-8) i es podrà seguir online per a la major part de les sessions (veure programa detallat).

Programa detallat

7 de febrer “Història i memòria de la guerra al segle XXI”, sessió a càrrec de la Dra. Queralt Solé. Professora agregada del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

14 de febrer
“Arqueologia i antropologia en les fosses comunes”, sessió a càrrec d’Eulàlia Díaz i Ramoneda. Arqueòloga especialitzada en antropologia forense. Graduada en Arqueologia a la Universitat de Barcelona, Màster en Història Contemporània i Món Actual (UB-UOC) i Màster en Antropologia Física i Forense a la Universitat de Granada.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

21 de febrer
“La materialitat de les fosses: indumentària i objectes”, sessió a càrrec de Jordi Ramos Ruiz. Arqueòleg ATICS SL, llicenciat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona i Màster en Història Contemporània i Món Actual (UB-UOC).
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

28 de febrer
“La materialitat de les fosses: indumentària i objectes”, sessió a càrrec de Jordi Ramos Ruiz. Arqueòleg ATICS SL, llicenciat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona i Màster en Història Contemporània i Món Actual (UB-UOC).
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

7 de març
Projecció del film “Venceremos” de Taxio Ardanaz i Pablo Martos. Posterior conversa amb Taxio Ardanaz, artista plàstic i co-director, en torn a la construcció de les memories i la nostra relació amb les restes de la guerra civil.
Modalitat: presencial.
Idioma: castellà.

14 de març
Emissió i debat al voltant del documental “La llibreta del Dr. Gras”, amb Júlia Albacar, David Barreda i Andreu Prunera, directors del documental.
Modalitat: presencial.
Idioma: català.

21 de març
“Materialitats, monuments i paisatge franquista”, sessió a càrrec de Laia Gallego Vila, Investigadora predoctoral (UB) especialitzada en arqueologia contemporània, Graduada en Arqueologia i Màster en Història Contemporània i Món Actual.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

28 de març
“Investigar la guerra i la violència franquista”, sessió a càrrec del Dr. Oriol Dueñas, Professor lector del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

11 d’abril
“Espais de memòria i turisme al segle XXI”, sessió a càrrec del Dr. David González Vázquez, Project Manager de l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) i professor associat al Departament de Didàctiques Aplicades de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona i al Departament d’Història i Història de l’Art de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: català.

18 d’abril
“Monumentalitzacions i confrontacions de memòria”, sessió a càrrer del Dr. Daniel Palacios González, actualment Investigador postdoctoral UNED, és doctor i MSCA per la Universität zu Köln.
Modalitat: presencial i online.
Idioma: castellà.

Dades bàsiques del curs

Idioma: Català i Castellà

Modalitat: presencial i parcialment online

Horari: Dimarts, 18h a 20:30h

Preu: 40 €

Data d’inici: 7/2/2023

Data de finalització: 18/4/2023

Localització: Aula 308, Facultat de Geografia i Història;
Carrer Montalegre 6-8

Inscripció

Podeu inscriure-us a partir del 18 de gener i fins el 6 de febrer al següent enllaç:
https://www.ub.edu/insact/alumnes/inici.php?idioma=1&id=53c93ea723461e78c4f5

Per a més informació i consultes contacteu amb Laia Gallego Vila: laiagallegovila@ub.edu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *