Notícies del campus

 

El Campus de l'Alimentació de Torribera participa activament al Fòrum Gastronòmic de Girona.

Inaguració del Forum Gastrònomic (Foto Pere Duran)

El Fòrum Gastronòmic 2015 de Girona que s'ha celebrat durant els dies 15 a 17 de novembre al Palau de Fires i Palau de Congressos de Girona ha tingut aquest any una intensa participació del Campus de l’Alimentació de Torribera coincidint amb la major atenció, que en els darrers temps,  s’està prenent en el camp de la gastronomia, especialment amb l’oferta docent del grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques, amb Fundació Alícia i CETT-UB,  i la gestió de la presentació de la candidatura de la Comunitat RIS3CAT Gastronomia en la propera convocatòria d’Acció de 2016 per part de la Universitat de Barcelona en coordinació amb Fundació Alícia.

 

El passat dilluns 16 de novembre va tenir lloc a la sala petita de l’Auditori del Palau de Congressos una reunió del Comite General de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 (CREG’16) presidida per Joan Girona, Director general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Mireia Medina, Subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya,Xavier Espasa, Director general de l’Agència Catalana de Turisme i Patrick Torrent, Director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, on es van aprovar un conjunt d’accions que s’han de realitzar durant la celebració d’aquesta nominació.

 

Posteriorment es va fer la presentació del programa “Any de la Gastronomia i l’Enoturisme 2016", en aquest cas l’acte ha estat dirigit per Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic de Girona, i presidit per Xavier Espasa, Director general de l’Agència Catalana de Turisme i Patrick Torrent, Director executiu de l’Agència Catalana de Turisme.

 

En una primera part de l’acte, els directors generals han anat desgranant el conjunt d’accions dels seus departaments encaminats a omplir de contingut la nominació de Catalunya Regió Europea de la Gastronomia 2016 per part de l'IGCAT, organisme europeu amb seu a Sant Pol (Maresme).

 

Entre les activitats del DG del Departament d’Agricultura hi ha l’elaboració del Pla director de la gastronomia, el desenvolupament d’un pla de contractació pública alimentària, la promoció de productes alimentaris de qualitat i proximitat, un concurs de xefs joves coincidint amb la celebració del 50è aniversari de l’Escola d’Hosteleria de Sant Pol, l’organització d’un workshop de TIC aplicades a la Gastronomia i programes i premis dedicats a joves artesans en el camp de l’alimentació i a emprenedors del sector. Finalment es programa pel 20-29 de maig 2016 la Setmana BIO dedicada a la producció agroalimentària ecològica.


Per altra part a nivell de Turisme es presenten la Nit del Turisme amb el Sopar de les Estrelles, l’exposició de la història de l’èxit del Celler de Can Roca al Palau Robert, el programa “benvinguts a pagès” el 17-18 de juny 2016, el Mercat d’Escapades a Barcelona i el Tast a la Rambla  (11 de juny 2016), el Buy Catalunya 2016  dedicat a la gastronomia i l’enoturisme.


La Taula presidencial de l’acte de presentació de CREG’2016 en el moment que el DG de Turisme indicava la importància de fer xarxa entre tots els actors que actuen a favor de l’any de la gastronomia.

Posteriorment els responsables de les principals entitats que conformen el mapa de la gastronomia de Catalunya van realitzar una ràpida descripció de les principals accions que volen aportar durant l’any europeu de la gastronomia Catalunya 2016. Entre les intervencions cal destacar a Núria Costa, de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, amb el programes Mengem Sa i Mengem de Mercat, Mercat de Mercats (de la que ja s’han fet 6 edicions), mercats verds, i la participació en la setmana europea dels mercats amb el foment de la compra de productes de proximitat. La representant de CETT-UB, Nan Ferreres, va explicar la voluntat del CETT per identificar un conjunt d’activitats amb la marca Regió Europea de la Gastronomia 2016 amb la setmana de la gastronomia dedicada als estudiants de l’escola d’hoteleria, turisme i gastronomia, en especial els estudiants internacionals, i els diàlegs cara-cara entre un xef i un productor agroalimentari com un maridatge entre dues cultures.


A continuació els representants de l’administració, Diputació de Barcelona i del Departament d’Indústria van detallar com a objectius la Xarxa de Productes de la Terra, la Taula de Gastronomia (Barcelona), Estima el teu Mercat, Festa de la gastronomia ALICIA’T 2016 amb Fundació Alícia, el programa Parc a Taula, de l’Hort al mercat i tallers educatius dedicats a alumnes de secundària. La representant del Departament d’Indústria exposà el programa Alimentació Souvenir, l’Origen dels Aliments, Programa Km0 (aliments de proximitat i establiments turístics) i el “Worlds of Flavour”  amb Culinary Institute of America.


La Universitat de Lleida, totalment implicada en el suport a l’any europeu de la gastronomia, va aportar la combinació amb l’any internacional dels llegums i el Taller de rebosteria vegana, Daniele Rossi en nom de Slow-Food planeta amb l’aportació de les activitats Mercat de la Terra (setmana sense intermediaris). Una interessant activitat ha estat programada per PRODECA-INCAVI amb Jordi Redon, cap comercial, amb l'extensa participació a exposicions europees en que participaran i el Cluster Gourmet de Catalunya amb Marta Amorós, gerent de Catalonia Gourmet, que representa a un grup de 40 membres amb empreses del sector gastronòmic, aporta la participació a Alimentària 2016, l’organització de la II nit del Gourmet Català i Catalonia Gourmet Experience (ruta del turisme gastronòmic).


IRTA I Fundació Alícia van exposar el paper fonamental de les seves institucions en el camp de la recerca gastronòmica, i la Universitat de Barcelona va fer una llarga intervenció a través de les diferents iniciatives entre les que cal indicar la Facultat de Geografia i Història amb IBERTUR que organitzarà el Congrés Euromediterrani Food Tourism Congress, Choco Tourism, i COSME (UE); el Campus de l’Alimentació de Torribera aporta la creació del consorci Centre de Recerca Gastronòmica de Catalunya, projecte promogut per UB, IRTA, Fundació Alícia i el Celler de Can Roca, i la presentació de la Comunitat RIS3CAT Gastronomia en el marc del desenvolupament del RIS3CAT per part d’Acció. També, va fer la presentació de les activitats per 2016, la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica que en els darrers mesos ha traslladat la seva seu  al campus de l’Alimentació de Torribera.

 

Pere Castells durant la presentació de la ponència "La Ciència de la Cuina"

Quasi simultàniament, a la Sala principal de l’Auditori, se celebrava un acte a varies mans entre Pere Castells, responsable de la Unitat d’Estudis i Recerca culinària del Campus de l’Alimentació de Torribera, Enric Rovira, Josep Maria Ribé, Ramon Morató i Íngrid Farrè amb el difícil repte de fer arribar a un nombrós públic que omplia la sala de l’Auditori “La Ciència de la Pastisseria”. En aquest acte s’ha presentat una classificació de les elaboracions bàsiques de pastisseria tradicional segons la textura.


Les investigacions s’havien realitzat per aquest grup de recerca en el període 2009-2015, inicialment a Fundació Alícia i finalitzades al Campus de l’Alimentació de Torribera.

 

Coincidint amb la presentació de la Ciència de la Pastisseria s'ha presentat la iniciativa de "Creative Signatures" en col·laboració amb la Unitat d'Estudis i Recerca Culinària del Campus de l'alimentació amb els cursos:

 

- Tècnicas especiales humos y soplados con Isolmalt por Jordi Roca

- Técnicas especiales con chocolate por Damian Allsop

- La Ciencia en la Pasteleria. Universidad de Barcelona

 

Cal indicar que el primer dia del Forum va ser-hi present Carlo Petrini, creador del moviment Slow food i autor del llibre "Slow Food.The case for taste", acompanyat de Daniele Rossi de Slow Food Barcelona Vázquez Montalbán. A Santa Coloma de Gramenet aquest moviment està representat per Victor Quintillà, xef del restaurant d'una estrella Michelin Lluerna, col·laborador habitual del Campus Torribera en l'ensenyament del Grau interuniversitari (UB-UPC) de Ciències Culinàries i Gastronòmiques.

 

Ponència del Clúster Foodservice

El Campus va també està present a la jornada que el Clúster Foodservice va organitzar  dimarts 17 de novembre a la sala Petita del  Palau de Congressos de Girona sota el nom de  “NOUS REPTES DEL FOODSERVICE CATALÀ”. El Clúster Foodservice, membre del grup promotor de la Comunitat RIS3CAT Gastronomia, promou iniciatives orientades a impulsar el sector de foodservice de Catalunya (el qual representa el 25% del total del sector alimentaria català) i estimular i explotar les sinèrgies entre els membres de la cadena de valor per tal d’impulsar el desenvolupament de projectes transformadors. Al llarg de la jornada es varen dur a terme diverses sessions que marquen el full de ruta del Foodservice català. El Clúster va convidar a diferents experts en els àmbits d’economia circular, internacionalització, restauració independent ,el lean manufacturing i la nova conceptualització del foodservice. El Clúster va exposar les seves línies estratègiques en que està treballant en aquest moment amb els seus socis per potenciar el sector. Aquestes línies son: el coneixement del mercat i les tendències, el màrqueting digital, la internacionalització , la formació, l’economia circular i la millora de les operacions ( eficiència logística i de la cadena de valor) . Actualment, la Universitat de Barcelona, a través del Campus de l’alimentació de Torribera,  està treballant en el desenvolupament de  diversos projectes amb empreses del Clúster en el marc de la amb Comunitat RIS3CAT Gastronomia.

 

Informació complementària:

 

 

Galeria fotográfica:

 

 

 

 

 

Més informació

  • © Universitat de Barcelona
  • Campus de l’Alimentació de Torribera
  • 934 031 980
  • Contacte